Oldalak

2016. 06. 20.

Feketeribizlis kókuszos muffin kókuszos vaniliafagyival

Hát a mai nap archívumok kerülnek elő, takarítok a fényképezőgép memóriakártyáján. Ez a desszert is onnan került elő.



Hozzávalók a muffinhoz:
  • 25 dkg liszt,
  • 15 dkg cukor, 
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg kókuszzsír, 
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1,5 dl kókusztej
  • 2 tojás
  • 1 csapott teáskanál sütőpor
  • csipet só,
  • 2 dl feketeribizli lekvár
A vajat, kókuszzsírt, kókusztejet és a tojást elkeverjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd a lisztet, a kókuszreszeléket és a sót. Muffinsütő mélyedéseibe kapszlikat helyezünk. Minden kapszli alját szűk feléig megtöltjük a kókuszos tésztával. Erre egy bő mokkáskanál lekvárt kanalazunk, majd rákerül a következő réteg kókuszos tészta. Szép halvány rózsaszínre sütjük. Sütőből kivéve rácsra tesszük a muffinkapszlikat hűlni. Amikor épp langyos, vagy teljesen kihűlt, egy adag kókuszos vaniliafagyit teszünk a muffinok tetejére és tálaljuk.

2016. 06. 16.

Cseresznyés-nutellás gofri

Tegye fel a kezét, aki a Nutellát nem szereti. Na, ugye milyen kevés kéz van a levegőben?
Ritkán figyel be nálunk nutella, de most ráadásul nem csak sima kanalas nyalánkságként végezte. Erősen még kell jelzővel illették a kiskorúak.



Hozzávalók a gofrihoz: 
  • 20 dkg liszt, 
  • 5 dkg étkezési keményítő,
  • 2 dkg mák, 
  • 4 tojás, 
  • 5 dkg cukor, 
  • 1,5 dl tej, 
  • 10 dkg olvasztott vaj, 
  • csipet só, 
a csokis öntethez:
  • 5 dkg nutella, 
  • 4-5 evőkanál tejszín; 
a cseresznyés öntethez:
  •  40 dkg cseresznye, 
  • 5 dkg cukor, 
  • 1 dl tejszín, 
  • 1 evőkanál étkezési keményítő.


A gofrihoz a lisztet, a keményítőt, a cukrot, a mákot, a sót elkeverjük a tojásokkal, majd folytonos kavarás mellett lassanként hozzáadjuk a tejet majd az olvasztott vajat. Amíg az önteteket elkészítjük, a bekavart tésztát pihentetjük. A csokis öntethez egyszerűen csak felhígítjuk a nutellát a tejszínnel és csomómentesre kavarjuk. A gyümölcsöntethez a cseresznyét megmossuk, szárát eltávolítjuk és kimagozzuk. Egy kis lábosba tesszük a magozott cseresznyét, rászórjuk a cukrot és tűz fölött alaposan összerottyantjuk. Amikor a cukor elolvadt, rászórjuk a keményítőt, elkavarjuk és hozzáadjuk a tejszínt. Felforraljuk és levesszük a tűzről. A felforrósított gofrisütőben kisütjük a gofrikat és az öntetekkel kínáljuk.

2016. 06. 15.

Rákleves

Volt már példa arra, hogy említést tettem egyik kedvenc szakácskönyvemről, mely a Rézi néni nevet viseli. Azon kívül, hogy a koránál fogva egy kincs (száz éves is elmúlt), a másik és talán nagyobb a szentimentális értéke: drága Nagymamimé volt. Időnként elkap a nosztalgiázhatnék, akkor előkapom, lapozgatom, s valami csak készül belőle. Ezen a recepten kikerekedtek a szemeim, mondom próbáljuk ki. Roppant érdekes ízvilág volt, legnagyobb meglepetésemre a gyerekeim nem utasították el csípőből. Hiába no, a gyerekfej olykor megfejthetetlen.



Hozzávalók 4 személyre: 
  • 70 dkg rák, 
  • 1 liter húsleves alaplé, 
  • 1 evőkanál köménymag, 
  • 1 csokor petrezselyem, 
  • 5 dkg vaj, 
  • 1 evőkanál liszt; 
  • pirított zsemlekockák a tálaláshoz.


A rákot megmossuk, a köménymaggal és a petrezselyemzölddel fazékba tesszük, felöntjük az alaplével és addig főzzük míg a rák megfő. Ekkor a rákokból kivesszük a húst. A páncélt ha szükséges összetörjük és a vajban megpároljuk. Megszórjuk liszttel és felöntjük a főzőlével. Amikor felforrt, elzárjuk a tüzet, majd a levet fátyolszitán átszűrjük.Pirított zsemlekockákkal és a rákhússal kínáljuk.

2016. 06. 14.

Cocada

Nos, akkor ha már volt leves, volt főétel...legyen egy desszert is az egykori Portugál gyarmatról, azaz a Zöld Foki Szigetekről.
Annyit elárulhatok, hogy nálunk a dupla adag nem jutott el fotózásig. Kénytelen voltam repetázni, persze úgy, hogy a kiskorúak a suliban legyenek.




Hozzávalók: 
  • 5 tojás, 
  • 12 dkg cukor, 
  • 15 dkg kókuszreszelék, 
  • 5 dkg vaj, 
  • 2 dkg kókuszzsír, 
  • 1/2 citrom reszelt héjja, 
  • ¼ citrom leve.

A tojást a cukorral kikavarjuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, olvasztott kókuszzsírt, a citromhéjat, citromlevet és végül a kókuszreszeléket. Egy tűzálló tálat alaposan kikenünk kókuszzsírral, beleöntjük a masszát. A tálat egy nagyobb, szintén tűzálló tálba helyezzük. A két edény közé vizet öntünk, és így toljuk a 180 fokos sütőbe.  40-50 perc alatt elkészül.

Tipp: ha először 2 tojást habosra kavarjuk a cukorral, kevésbé morzsálódós süteményt kapunk. Miután alaposan habosra kavartuk, egyenként hozzáadjuk a többi tojást, majd a továbbiakban a fentiek szerint járunk el.

2016. 06. 09.

Canja de galinha – Tyúkhúsleves

Nos, ha már elrepültünk Zöld Fokra, nehogy már egy grillezés/szörfözés után hazajönnénk ;-)
Toljunk be egy tányér levest. Mondjuk húslevest. Szárnyasból. De szakadjunk le a mi klasszikusunkról. Megígérem, nem bánjátok meg :)



Hozzávalók: 
  • 8 db alsócomb, 
  • 1 babérlevél, 
  • 2 cikk fokhagyma, 
  • 4 csapott evőkanál rizs, 
  • 3-4 sárgarépa, 
  • 2 ágacska zsálya, 
  • só, bors.

A fokhagymát zúzzuk, majd sóval együtt bedörzsöljük a combokba. 1-2 órát pihentetjük, majd a babérlevéllel együtt fazékba tesszük, vizet öntünk rá, beletesszük a babérlevelet és főzni kezdjük. Félidőben hozzáadjuk a megmosott rizst és a feldarabolt sárgarépát. Tálalásnál minden tányér aljára teszünk egy kevés zsályát és arra merjük a levest.

S akkor itt egy fotó, melyet a kis szakácsinas legénykém készített. Abszolut saját kompozició


2016. 06. 08.

Polvo grelhado – Grillezett polip

Milyen jó emberi tulajdonság az, hogy az idő mindent megszépít.
Bizonyára, ha 9,5 évvel ezelőtt kellett volna írnom a Zöld Foki Szigeteken töltött szilveszterünkről, csupa negatívizmussal lettek volna tele a soraim. Amiről azért úgy 90%-ban az utazási ügynökség tehetett. Szegény képviselők, azt sem tudták hogyan enyhítsenek a problémákon. A maradék 10% azért az afrikai kultúrának is felróható volt (pl. amikor a befizetett kirándulás elmaradt, mert egyszerűen nem akarták a kis minirepülőt beüzemelni, mellyel egy szomszédos szigetre kellett volna átrepülnünk).
No, de hol van ebben gasztronómia? Hát....elcuccoltunk egyik nyugisabb napunkon a szörfös stéghez. Hatalmas volt a nyüzsgés, ennek a sportnak a hódolói szerint igencsak ideális hely számukra. Nyomták is ezerrel a turisták. Ahol pedig sok a turista, ott enni is kell valamit. Voltak ilyen-olyan klasszikus, európaibb kaják, azokra nem buktunk. De egészben grillezett polipot ott láttunk először. Mondanom se kell, kínálhatták volna a mennyei mannát akár ingyen is, nekem grillezett polip ehetnékem oly hatalmassá duzzadt, hogy bevállaltunk egy elég hosszúra sikerült várakozást mire elkészült a mi rendelésünk. Imádtam minden egyes falatját. Így ennyi idő után már meg nem mondom milyen köret volt mellé, mert egyszerűen nem azon volt a lényeg. Az a polip oly tökéletes volt, hogy hazatértünk után egyből olyant akartam készíteni. Akkoriban még nem is virágzott annyira a netes gasztrokultúra, nekem meg eszembe sem jutott neten utánaolvasni. Gondoltam menni fog. Hát igen. Ment is: kb a kukába. Mert ehetetlen cimkével ellátott rovatunkat gazdagítottam aznap. Így történt, hogy teljesen elment a kedvem az itthoni polipkísérletektől. Mígnem.....
Szóval mígnem tavaly Középső csajom haza nem jött egy horvátországi nyaralásból. Keserű szájízzel. Mert úgy engedtem el, hogy majd tuti fog tengeri herkentyűket enni. Hát....nem kapott. Totál rámszállt, hogy de anya, megígérted, készíts nekem. Készült is egy klassz kis fokhagymás kagylós kaja, hibátlanul be is tolta. Hogy rá pár hónapra újfenn elővegye a csajom a háborgását, s nem kezdi el rajtam követelni a polipot. Hárítottam míg csak lehetett. Meg tovább is kibújtam volna a feladat alól, hacsak egyszer nem jön velem szembe roppant kedvezményes áron egy jókora polip egy darabja. Mondom most vagy soha. És megvettem. Be se tettem a fagyasztóba, mert ha beteszem, félelmemben talán hónapokig ki se veszem onnan. Így hát vettem egy mély lélegzetet, s felütöttem a netet. Lássuk hol is baltáztam el  2007 tavaszán, hogy oly rágós, ehetetlen lett a hatalmas elvárással, lelkesedéssel készített kaja.
Jelentem: hatalmas dolog az internet segítő ereje. A polip pont olyan lett, mint amire vártam. Azaz maga a tökély. Na jó, nehogy azzal jöjjetek nekem, hogy könnyű annyi év távlatából a saját sikerélményemre azt mondani, hogy vetekszik azzal a bizonyossal. Ne tegyétek meg, mert úgy sem hiszek nektek :p Ez olyan volt, és kész. Ja, hogy Kicsilány és Kiffiú fintorgóra vették a figurát? Hát.....Középsőmmel kettecskén többet tudtunk betolni. De nem reménytelen a dolog, utána készült másfajta polipos kaja is (ha egyszer valami beindul.....csak nem hagyjuk a szikrár kihunyni :D ), azt pedig kétpofára tolták. Hát ennyit a válogatásról.
S akkor jöjjön a maga fajsúlyában egy egyszerű kaja, ami bizony a szükséges előkészítés nélkül hatalmas kudarc tud lenni.


Polvo grelhado – Grillezett polip



Hozzávalók: 
  • 1,5 kg polip, 
  • 20 dkg spagetti, 
  • 50 dkg színes koktélparadicsom, 
  • 1 fej fokhagyma, 
  • 5-6 evőkanál olivaolaj, 
  • 1 csokor korianderzöld, 
  • só, bors.

A polipot előfőzzük. Ehhez egy nagyobb fazékban vizet forralunk. Amikor a víz felfőtt, beletesszük a polipot és 5 másodperc után kivesszük. Megvárjuk míg a víz újból felfő és újabb 5 másodpercre forró vízbe merítjük a polipot. Az 5 másodperces vízbe merítést három alkalommal megismételjük, majd negyedszer nem vesszük ki a polipot, hanem 30-45 percig, lassú tűzön főzzük. Amikor a polip megpuhult, a tüzet lezárjuk és a polipot a vízben hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, vízből kivéve alapocsan lecsöpögtetjük, törlőkendővel felitatjuk a nedvességet. Középforró grillen mindkét oldalon megsütjük. Vigyázzunk, a csápok vége hamar megéghet.
A fokhagymát megpucoljuk, 2/3-át felkarikázzuk, 3-4 evőkanál olívaolajon megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a kettévágott paradicsomot. 2-3 percig fedő alatt pároljuk, majd hozzáadjuk a kifőzött, leszűrt spagettit. A maradék fokhagymát áttörjük, elkeverjük a maradék olivaolajjal és az apróra vágott korianderzölddel. Tálaljuk.