Oldalak

2015. 04. 28.

Lángos gluténmentesen

Van úgy az, hogy linkelni szeretném egy receptem, aztán kiderül, hogy csak akartam feltenni a blogra. Hát ez is így járt. Legeslegelső tudatosan gluténmentes kelt tésztás készítményem volt ez. Vagyis....volt még egy kenyér, de azt pöccre a tasakon levő recept alapján készült, szóval semmi észmunka részemről. Ez ráadásul finom is volt.


Hozzávalók 1-2 személy részére: 
  • 15 dkg gluténmentes lisztkeverék (jelen esetben Schar B-t használtam), 
  • 9 g friss élesztő, 
  • 1 dl víz, 
  • 1 g só, 
  • 2 g cukor, 
  • 25 g olívaolaj; 
  • olaj a sütéshez.
A vizet meglangyosítjuk, hozzáadjuk a cukrot, a sót, elkavarjuk benne az élesztőt, majd hozzákeverjük a lisztet. Mikor jól összedolgozzuk, pihentetjük 5-10 percet, majd beledolgozzuk az olajat, és duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, a serpenyő mérete szerint 2-3-4 részre osztjuk, olajos kézzel meghúzgáljuk és forró olajban kisütjük.
Feltétnek kínálhatunk fokhagymás tejfölet, füstölt sajtot vagyn lekvárt.

Megjegyzés: ha nem akarunk édes feltétet, akkor tehetünk dupla adag sót a tésztába.

2015. 04. 27.

Savanyú berbécsleves

 Szeretem a leveseket. Családom szintúgy. Egy időben paradicsomlevest paradicsomlevessel ettek volna, Kiffiúnál már egy ideje az almaleves után a meggyleves majd bármilyen gyümölcsleves a sztár. De ha véletlenül úgy történik, hogy egy nap nincs leves, estig nyugiban vannak, de lefekvéskor megkapom a magamét: ma miért nem ehettünk levest? 


Hozzávalók: 
  • 50 dkg berbécshús,
  • 2 sárgarépa, 
  • 1 petrezselyemgyökér, 
  • 1 szárzeller nyél, 
  • 1 kisebb hagyma, 
  • 20 dkg vékonyra metélt savanyúkáposzta, 
  • 3 dl savanyúkáposztalé, 
  • só, bors.




A húst apró kockákra vágjuk, annyi vízben amennyi ellepi, főni tesszük. Amikor a víz felforrt, a hústól képződő habot leszedjük, beletesszük a kockára vágott zöldséget, a savanyúkáposztát, enyhén megsózzuk, figyelembe véve a savanyúkáposzta és leve sósságát, majd puhára főzzük. A végén hozzáadjuk a káposztalevet, megszórjuk az őrölt borssal és újból felforraljuk. 

2015. 04. 24.

Kapros rebarbaraleves libaaprólékkal

Igaz, a rebarbarák még alig pár centire bújtak ki a földből, idén igencsak megcsúszott a természet. Ja, hogy nekem meg bodzás fagyira fáj a fogam? Hát....ha mást nem, akkor szárítottból lesz. De lesz. Addig pedig készítek rebarbarás dolgokat. Ha már növögetnek....



Hozzávalók:
  • 1 libahát, 2 szárnyvég, 1 nyak
  • 50 dkg rebarbara
  • 4 evőkanál rizs
  • 1 csokor kapor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl tejföl
Az aprólékot enyhén sós, hideg vízbe főni tesszük. Amikor megfőtt, kicsontozzuk, a főzővízbe tesszük a rizset és puhára főzzük, majd a falatokra vágott húst visszatesszük a levesbe. A rebarbarát felaprítjuk, beletesszük a fővő levesbe és 1-2 perc után elzárjuk a hőforrást. Hőkiegyenlítéssel belekavarjuk a tejfölet, cukorral ízesítjük, megszórjuk a felvágott kaporral és tálaljuk.

2015. 04. 17.

Töltött gömbcukkini

Nem is oly rég volt az, mikor gasztroblogger körökben gömbcukkinit láttam. Addig még a létezéséről sem tudtam. Gondoltam, hogy nosza, ilyennel sem fogok én Brassóban találkozni, mikor még a klasszikus cukkini is eléggé fehér holló (bár tavaly javult a helyzet azért). Így hát annál nagyobb volt a csodálkozásom, mikor nagypénteken az egyik hyperben szembemosolyogtak velem. Egyből földbe gyökerezett lábakkal csodáltam, majd szóltam Oldalbordának, hogy márpedig ilyen hazajön velünk és kész. Így is történt, itthon bekerültek a kamra polcára. Csak jött húsvét, majd az iskola másképp, amikor lánykáim osztálytársait láttuk vendégül a Tanyán. Csoda, ha megfeledkeztem a kis helyes gömböcökről? Mígnem úgy adódott, hogy kolleginám cukkinis receptért kiáltott. Na, akkor ott zörgött le a tantuszom, hogy vajon mi is van az én gyönyörűségeimmel. Szerencsémre semmi, hisz töknemzetség példányai, nem engedték meg maguknak a könnyed pusztulást. Aztán már csak a miként töltsem kérdést kellett megoldani, lévén este volt, aludtam rá egyet. Hát.....ez kerekedett ki belőle:



Hozzávalók 4 személyre: 
  • 4-6 gömbcukkini, 
  • 1 nagyobb hagyma, 
  • 1 púpozott teáskanál zsír,  
  • 7 dkg hajdina, 
  • 8 dkg sárgarépa,
  •  4 dl zöldségalaplé, 
  • 12 dkg sonka, 
  • 10 dkg sajt,
  •  4-6 fürjtojás, 
  • 1 csokor kapor, 
  • só.



A cukkinik tetején kalapot vágunk, majd a belsejét kikaparjuk. Az így kapott üreges cukkinik belsejét besózzuk. A cukkinihús felét apró kockára vágjuk. A hagymát felaprítjuk, a felhevített zsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott sárgarépát, majd az aprózott cukkinihúst. 2-3 perc múlva beletesszük a hajdinát, felöntjük az alaplé felével és megsózzuk. Ahogy a hajdina magába szívja a folyadékot, pótoljuk a további alaplével, majd ha szükséges kevés vizet is önthetünk alá. Amikor a hajdina megfőtt, belekeverjük a kockára vágott sonkát és elzárjuk a hőforrást. Lefedve 5 percig pihentetjük, majd beleforgatjuk az apróra vágott kaprot. Ezalatt a sajtot lereszeljük. A cukkinik üregéből kiöntjük a só által kicsapódott nedvességet, majd egy kevés sajtot félretéve, a többit szétosztjuk a cukkinik aljában. A sajt tetejére halmozzuk a hajdinás keveréket, végül mindenik cukkini tetejére ráütünk egy fürjtojást. A kalapokat félig fedve ráhelyezzük a cukkinik tetejére, megszórjuk a félretett reszelt sajttal. Tűzálló tálba helyezzük, 200 fokos sütőbe tolva hozzávetőleg 15-20 percig sütjük.