Oldalak

2013. 07. 10.

Tejbegrízes sárgabarackos sütemény

Pár hete az én drága Anyukám kérdezte, hogy miért nem csinálok tejbegrízes sütit? Hát....hogyismondjam, épp akkor más volt az ütemtervemben, de mert az eső azt villámcsapásként felülírta, hát hamarabb készült ez a javasolt süti mint gondoltam volna. Bármikor, bármilyen gyümölccsel símán elkészíthető, a sárgabarack nem kizáró jellegű alapanyag.



Hozzávalók a kelt tésztához: 

  • 45 dkg liszt, 
  • 2,5 dkg élesztő, 
  • 1,8 dl tej, 
  • 1 tojás, 
  • 7,5 dkg cukor, 
  • 5 dkg vaj, 
  • csipet só, 
  • fél rúd vanilia; 
a tejbedarás réteghez: 
  • 8 dl tej, 
  • 18 dkg búzadara, 
  • 12 dkg cukor, 
  • 5 tojás; 
a tetejére: 
  • 1 kg sárgabarack, 
  • egy csipet gyömbérpehely (pl liofilizált gyömbér), 
  • 1 kávéskanál őrölt kardamom.
 A kelt tészta hozzávalóiból, a vaj kivételével, puha tésztát gyúrunk. Amikor a tészta összeállt, fokozatosan beledagasztjuk az előzőleg felolvasztott vajat. A dagasztás azt jelenti, hogy huzamosabb időn keresztül gyúrjuk a tésztát, levegőt dolgozunk bele. Ez az idő 10-20 perc között kell legyen. Ezután a tésztát egy konyhai textillel letakarjuk, huzatmentes helyre tesszük és duplájára kelesztjük. 
Ezalatt elkészítjük a tejbedarát. A tejet felforraljuk, majd vékony sugárban, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a búzadarát. Ezután tovább kavarjuk, a búzadara megdagad, megfő a tejben. Ekkor a tüzet lezárjuk és hagyjuk, hogy a tejbedaránk teljesen kihűljön. Amikor a tejbedara kihűlt, hozzáadjuk a tojások sárgáját és alaposan beledolgozzuk. Ezután belekavarjuk a tojások felvert habját és a cukrot.
Az
 időközben duplájára dagadt tésztát egy lisztezett munkafelületen gáztepsi méretűre kinyújtjuk és beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe.  A kelt tésztára rásimítjuk a tejbedarás krémet. A sárgabarackokat megmossuk, kettévágjuk, a magokat eltávolítjuk. A tejbedarán eloszlatjuk a fél barackokat, vágott felükkel felfele.  Megszórjuk a kardamommal, a barackokba gyömbérpelyhet teszünk. 190ºC-ra előmelegített sütőbe toljuk és 40 perc alatt megsütjük.  

1 megjegyzés:

Hankka írta...

De nagyon jól néz ki! :) Nem ismertem ezt a sütit, de nagyon tetszik, látszik rajta, hogy mennyire finom! :)