Oldalak

2013. 01. 22.

Lencseleves - Algériából

Hát igen, eléggé össze-vissza tálalom itt nektek a dolgokat. Először hozom az arabok desszertjét. Most meg a levest. Aztán érkezik a főétel, meg az előétel is, sorrendért nem garantálok. Miképp azért sem, hogy nem-e csöppen be közéjük még miegymás.
Lencsét végül nem ettünk újévkor, nekem igazán akkor esik jól a klasszikus zöld. A vörös fajta nem hagyott mély nyomokat bennem. Eddig. Na, de ez most borította a szokást. Igaz, el is használtam a vöröslencse készletet, de sebaj. Van a boltban. Ráadásul nem csak nekem jött be, Oldalborda együltében addig kanalazta, hogy mikor megszólalt, csak annyit mondott: ez három tányéros újítás volt. Bár...neki ha ízlik valami, az sűrűn 3 tányéros.



Hozzávalók:
  • 30 dkg vöröslencse, 
  • 1 hagyma, 
  • 3 gerezd fokhagyma, 
  • 3 sárgarépa, 
  • 1 kis cukkini, 
  • 1 teáskanál szárított mentalevél, 
  • 1 teáskanál Ras el Hanout fűszerkeverék, 
  • 12-15 csirke szárnyvég, 
  • só, bors, 
  • 2 liter szárnyas alaplé, 
  • 3 dl paradicsomlé, 
  • 2 evőkanál olívaolaj
A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk majd az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a csirkeszárnyakat, kevergetjük míg a hús megfehéredik. A répát és a cukkinit egyforma méretű kis kockákra vágjuk, majd a lencsével együtt hozzáadjuk a hagymás húshoz és felöntjük az alaplével. Adjuk hozzá a fűszereket, majd ha az alapanyagok megfőttek, keverjük bele a paradicsomlevet is. Friss kenyérrel és olívaolajjal tálaljuk.
Ha a húst kicsontozzuk, akár krémlevest is készíthetünk belőle.

Ha nincs Ras el Hanout fűszerkeverékünk, magunk is elkészíthetjük. Érdemes ekkor egy kis adagot készíteni, éspedig:
fél csipet sáfrány, egy csipet fahéj, egy csipet gyömbérpor, fél kávéskanál kurkuma, fél teáskanál bors, 1 teáskanál kömény, 2 teáskanál paprika. Ebből egy teáskanálnyit tegyünk a levesünkbe.


 

1 megjegyzés:

Márti írta...

Nagyon érdekes,főleg a számomra új fűszerkeverék! mentettem,kipróbálom! köszi :)