Oldalak

2012. 04. 03.

Kreahúsvét 2 - só-liszt meg süthető gyurma

Hát ember tervez, a technika vívmánya pedig végez. Terveim közt szerepelt, hogy hétvége előtt jöjjek a további kreatívkodásaimmal. Csak nem számoltam azzal, hogy Középső csajom szülőértekezletére nekem kell elmennem, mert ugye mégsem a Nagymami dolga ez, Oldalborda pedig brutál aktív napban részesült csütörtökön. Nekem pedig este 10 előtt indult a vonatom, ma reggel érkeztem haza. Készültetek már fürdeni, kádban hajat mosni, aminek a vége gyertyafénynél, kagylóban hajmosás-mosakodás lett a vége? Csomagoltatok elemlámpa fénycsóvája mellett keresgélve dolgokat? Hát versenyt futva az idővel, inkább ne legyen ilyenben részetek. Így elmaradt a bejegyzések bevitele, pedig terveztem, hogy időzítve jelenik meg 1-2 míg nem vagyok blogközelben.
No, de újból itt vagyok a fedélzeten, próbálom ott folytatni ahol abbamaradt. Most akkor gyúrmázzunk. Kezdjük a só-liszt változattal, majd jöjjön a süthető.

Só-liszt gyurma hozzávalók: 35 dkg liszt, 35 dkg só, 1,9 dl víz; vízfesték, akrilfesték a színezéshez.



A hozzávalókból gyurma állagú tésztát gyúrunk. A só és a liszt minőségének függvényében a víz mennyisége változhat, ezért esetleg kevés lisztre netán pár csepp extra vízre lehet még szükségünk. Az így kapott tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, formára szaggatjuk, majd sütőben inkább szárítjuk mint sütjük. (100 fokon minimum 1 óra). Miután sütőből kivesszük, még kicsit puha lehet, de pár óra múlva, ha teljesen kihűlt, már tartós formákat kapunk. Ezután bátran színezhetjük, amihez használhatunk temperafestéket, vízfestéket, filctollat, zsírkrétát, akrilfestéket.


Süthető gyurma



Kreatív boltokban megvásárolhatjuk a só-liszt gyurma minőségibb alternatíváját, egyenesen színezve. Ezekből többféle létezik, a lágy, azaz soft verzióval a gyerekek könnyebben boldogulnak, nem igényel túlzott előkészítést. Szintén kreatív boltokban vásárolhatunk különböző formákat is ezekhez a gyurmákhoz. Ezekt lehetnek formavágók, de akár üreges formák is, amibe belenyomkodjuk a gyurmát, majd kifordítjuk belőlük. A kis formázott gyurmákat a só-liszt gyurmához hasonlóan sütőben kell kiszárítani, hogy tartósak maradjanak.

5 megjegyzés:

HajniZoli írta...

Nagyon jók a kis figurák! A kisfiam szeret kézműveskedni, a héten sort kerítünk rá:)

Blogkonyha írta...

Látom sikeresen haza értél! A zakuszka nagyon finom, ezt reggelizzük addig míg el nem fogy! A nyuszis dolgok nagy helyesek, idén már nem lesz rá időm, mert elmegyünk itthonról a locsolkodók elől...:o) Kellemes Húsvétot, sok locsolót és finom sonkát!

Katalin írta...

Nagyon aranyosak a figurák, ügyesek vagytok!

Panna írta...

Ti aztán kreatívkodtok ;) Nagyon jó! :)

Judyt írta...

Egy játék-féleségre invitáltalak, nézz be hozzám :) Kellemes húsvéti ünnepeket!